Oral kirurgi i tannlegen betyr all slags inngrep utført av en muntlig kirurg. Dette betyr også utvinning av visdomstennene samt kompliserte tannekstraksjoner samt beingraft eller benforstørrelse som utføres for å kunne levere kjeften med tilstrekkelig ben for implantater, så vel som selve implantasjonen. Beingraft kan være en ganske enkel tilsetning av bensubstitusjonsmateriale, sinusopphøyningen samt en ganske komplisert beintransplantasjon avhengig av situasjonen.

Den muntlige kirurgi i tannlegen er følgende:

Zahnärztin erklärt die Siutation auf dem Bildschirm

Ekstraksjon av visdomstann: Visdomstennene er vanligvis sterkt forankret, har 3-4 røtter og krever en kirurgisk behandling for å kunne fjernes. Videre visdom tennene kan rive i kjeve på ulike måter, men mesteparten av tiden avviger deres stilling fra det normale. Dette kan forklares av det faktum at ansiktsskjelettet, spesielt kjeftene, i løpet av årtusener har blitt mindre, derfor er det mindre plass tilgjengelig for samme antall tenner. Det blir stadig mer og mer vanlig at visdomstennene ikke dannes i det hele tatt, derfor har den heldige pasienten ingen problemer med dem.

Komplisert tannfjerning: En komplisert rotssituasjon kan også forekomme med normale tenner som krever en kirurgisk behandling for å kunne fjernes.

Hva slags problemer kan være forårsaket av visdomstenner og hvorfor?

  • Det kan ikke ødelegges fullt, en del av (eller hele) forblir under tannkjøttet, som sveller smertefullt og det oppstår betennelse. Delvis utbrudd visdomstennene er vanskeligere å rengjøre og delen under tannkjøttet kan ikke rengjøres i det hele tatt. Dette forårsaker dårlig ånde og hulrom, med tiden.
  • Hvis den er rettet feil, f.eks. Horisontalt i kjevebenet, da kan det føre til helling av andre tenner. I noen tilfeller kan det føre til hulrom eller rotresorpsjon av nabotanden.

Til slutt kan vi si at det meste av tiden er berettiget å fjerne visdomstennene.

Det er to måter å fjerne: Den første er enkel utvinning, hvis tannkronen er utbrudd og kan fjernes med enkel tanntang.

Den andre metoden er fjerning av tannen via kirurgi, når den ikke er overhodet, eller bare delvis, vokst i munnen. Denne saken krever en mer kompleks prosedyre: kutte tannkjøttet, bore beinet og trekke ut tannen fra beinet. Basert på situasjonen kan det bare være mulig å trekke ut tannen i deler.

Kieferchirurgische Behandlung

Beintransplantasjon eller benforstørrelse: Benutbytting er nødvendig når det ikke er tilstrekkelig ben av god nok kvalitet til å legge inn et implantat i den planlagte posisjonen. Dette skjer vanligvis når pasienten utsetter utbyttet av en tapt tann i lang tid, noe som gjør at beinet rundt tapt tann gradvis brytes ned ettersom den opprinnelige funksjonen går tapt. Jo senere pasienten registrerer for å implantere desto større er sjansen for at det vil være behov for å anvende beinbytterende materiale.

Det er to tilfeller for bensubstitusjon. Enten er det gjort før implantatet, under en separat operasjon, når plasseringen bare er gjort måneder senere, etter at integrasjonen med benet av erstatningsmaterialet er gjort. Eller det kan gjøres sammen med implantasjonen, hvis bare en mindre savner må byttes ut og den vil integreres sammen med implantatet.

Det finnes ulike materialer som brukes ved oral kirurgi, som organiske eller syntetiske bensubstitusjonsmaterialer eller pasientens eget ben. Det vanligste beinbytningsmaterialet er oppnådd av ku og kalles BioOss. Imidlertid finnes det også andre metoder for å få bensubstitusjonsmateriale som fresing av ekstraherte tenner av pasienten som løsner i en spesiell væske for å få en paplignende substans som kan brukes til samme formål. Med disse er akseptasjonen 100% som eget ben brukes, og også noen religioner tillater bare denne typen benforstørrelse.

Spesielt i frontregionen er beingraft gjort under implantasjon. I mange tilfeller blandes bensubstitusjonsmaterialet med egenbenet som er oppnådd fra baksiden av kjeften. Bonesubstitusjonsmaterialet har funksjonen til å stimulere det eget ben celler til å vokse igjen og som dette skjer de løser. Dette er en svært vanlig behandlingstype i tannkirurgisk kirurgi.

Sinusløft eller sinushøyde: En sinusheis betyr oppløftingen av den maksillære sinus i overkjeven. Benetap i overkjeven er alltid litt mer komplisert enn i underkjeven når tyngdekraften fungerer mot vårt mål om å fikse kunstig bein. Derfor må det tilsatte materialet festes med en titanmembran og nagler, og helbredelsestiden tar vanligvis seks måneder før en implantasjon er mulig. I noen tilfeller kan en sinushøyde gjøres sammen med implantasjonsbesparende tid og behandlinger.

Hvordan vet jeg om jeg har tilstrekkelig ben? I hvert tilfelle av implantasjon foregår en grundig planlegging. Dette krever en panoramabane med røntgenskanning, og for en enda mer nøyaktig planlegging, en CT-skanning. Våre spesialister evaluerer resultatene og bestemmer på forhånd sannsynligheten for en bensubstitusjon. Den muntlige kirurgiske behandlingen foregår tilsvarende. Se også diagnose.

Beintransplantasjon: I noen tilfeller er benetapet så omfattende at ingen av de ovenfor beskrevne metoder resulterer i å ha tilstrekkelig gudkvalitetsben for implantasjon. I dette tilfellet er den siste sjansen en beintransplantasjon, som uten tvil er den mest kompliserte behandlingstypen i tannoperasjon. Denne spesielle behandlingen må gjøres på sykehus og utføres kun av svært få spesialister. Under denne behandlingen blir benet fjernet fra hoften til pasienten og blir plassert i den posisjonen der det er nødvendig. Vanligvis tar helbredelsen 9 måneder før implantatene kan plasseres.

Evergreen Dental er den eneste tannklinikken i Budapest som tilbyr denne løsningen for pasientene. På den måten samarbeider vi eksklusivt med sykehuset i Szeged og prof dr. dr. József Piffkó som er nummer én spesialist for beintransplantasjonsoperasjoner i Ungarn.

Ring oss eller skriv til oss!

Kundestøtte: Attila Molnár

+47 407 566 11 • [email protected]

Kontakt meg!